Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση
- Kasfikis George
- May 16, 2023
- 1 min read
Updated: Jul 14, 2023
Στο παρόν άρθρο θα βρείτε όλα τα άρθρα που έγραψε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. Γεώργιος Κασφίκης που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση το χρονικό διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2009 και του 2011. (Πατήστε το βελάκι για προβολή του άρθρου που επιθυμείτε).

Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση. Τρίμηνη έκδοση
Ιδιοκτησία: SUN M&M Μ.Ε.Π.Ε.
Εκδότης: ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΡΝΕΡΗ
Τηλ. 210 7626868 - 210 7613121
Fax 210 7626861
Πλατεία Υμηττού 7 Τ.Κ. 17237 Υμηττός
Σεπτέμβριος 2009
112 και πώς επικοινωνούμε
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
Σεπτέμβριος 2009
Νέο βήμα επικοινωνίας για την ομάδα μας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α..
Το περιοδικό «Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση» μας τιμά και μας προσφέρει το χώρο του προκειμένου να επικοινωνούμε μαζί σας.
( ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ γι’ αυτό)
Από εδώ θα μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί σας τα νέα μας, τα σχέδιά μας, τις πληροφορίες που θα μαθαίνουμε, ….. κλπ
Ποια είναι όμως η Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.;
Η «Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής» (Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.) είναι ένα εθελοντικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενταγμένο στο μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γ. Γ. Π. Π., με Αρ. Μητρ. 53/2008. Έδρα του ο Δήμος Πετρουπόλεως, αλλά τα μέλη του απ’ όλη την Αττική ( από τα Δυτικά Προάστια μέχρι το Καλαμάκι και από τον Χολαργό μέχρι τον Πειραιά)
Στόχος του σωματείου είναι να δημιουργήσει και να οργανώσει ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται και θα δρουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. (σεισμούς – πλημμύρες - πυρκαγιές κλπ)
Επίσης, δραστηριοποιείτε και στον τομέα της πρόληψης, στα πλαίσια του οποίου, δημιουργεί και οργανώνει διάφορες διαλέξεις και σεμινάρια διαφόρων θεμάτων. Μερικά παραδείγματα: πρώτες βοήθειες, κυκλοφοριακή αγωγή, περί ναρκωτικών, θέματα ασφαλείας στο μετρό, ναυαγοσωστική, αντιμετώπιση πυρκαγιών κ.α.
Αρκετά για εμάς, λίγα και καλά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο internet ή να τις μάθετε από κοντά, σας περιμένουμε.
Σε αυτή την πρώτη μας επικοινωνία, θα σας αναφέρουμε μερικά πραγματάκια, τα οποία πιστεύουμε, ότι όλοι μας θα πρέπει να τα γνωρίζουμε.
Σίγουρα όλοι μας τα έχουμε ακούσει, αλλά δεν πειράζει να τα διαβάσουμε και μία φορά.
Όλοι γνωρίζουμε σε ποιους τηλεφωνούμε για βοήθεια σε μία φωτιά, σε έναν τραυματισμό ή σε μία εγκληματική ενέργεια.
Όλοι, ή σχεδόν όλοι γνωρίζουμε τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης.
Ξέρουμε το 199 για την Πυροσβεστική Υπηρεσία,
για το Ε.Κ.Α.Β. το 166 και
το 100 για την Άμεσο Δράση της Αστυνομίας.
Πόσοι όμως γνωρίζουμε το 112; Τι είναι αυτό; (!!!)
Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.
Να το θυμάστε, 112. Το καλούμε από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Ακόμα κι από κινητό που βρίσκεται εκτός δικτύου, ή που δεν έχει μονάδες ή κάρτα SIM. Εκτός αυτού, μπορούν να εντοπίσουν και την θέση μας, αν δεν ξέρουμε που είμαστε.
Καλά. Το μάθαμε το 112, ξέραμε και τα υπόλοιπα, γνωρίζουμε όμως πώς θα ανακοινώσουμε το συμβάν που μας αφορά, στον άνθρωπο που θα απαντήσει στην κλήση μας;
Για παράδειγμα, αν μέσα στον πανικό του συμβάντος καλέσουμε την αρμόδια υπηρεσία και τους πούμε «γρήγορα τρέξτε γιατί (π.χ.) καιγόμαστε» και κλείσουμε το τηλέφωνο για να συνεχίσουμε τις φωνές του πανικού μας, νομίζεται ότι θα μπορέσει να έρθει κάποιος για να μας βοηθήσει; Μάλλον όχι. Ξεχάσαμε να του αναφέρουμε μερικές μικρολεπτομέρειες .
Γι’ αυτό το λόγο, αν θέλουμε έγκαιρη βοήθεια θα πρέπει όταν καλούμε τηλεφωνικά σε βοήθεια, με ηρεμία να δίνουμε τα παρακάτω στοιχεία:
ΠΟΙΟΣ τηλεφωνεί.
ΤΙ συμβαίνει.
ΠΟΥ συμβαίνει.
ΠΟΣΟΙ κινδυνεύουν.
Τέλος, δεν κλείνουμε ΠΟΤΕ πρώτοι το τηλέφωνο και καλό είναι να μην το ξαναχρησιμοποιήσουμε, μήπως μας καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες.
Αρκετά για πρώτη φορά.
Μαθαίνουμε διάφορα πράγματα στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., ελάτε να τα μάθουμε μαζί.
Δεν κάνουμε όλοι για όλα, αλλά όλοι κάνουμε για κάτι. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε.
Ελάτε να γίνουμε μία μεγάλη και καλή παρέα που θα μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία όταν θα χρειαστεί. Σας περιμένουμε.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
Νοέμβριος 2009
Εθελοντής
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
Νοέμβριος 2009
Εθελοντής: ο εθελοντικά προσφερόμενος να κάνει κάτι, λέει το ερμηνευτικό λεξικό.
Δηλαδή; Αν εθελοντικά προσφερθώ να πετάξω τα σκουπίδια του σπιτιού μου στον κάδο απορριμμάτων, είμαι εθελοντής; Αν εθελοντικά προσφερθώ να επιδέσω το τραύμα στο γόνατο του παιδιού μου, είμαι εθελοντής; Αν εθελοντικά προσφερθώ να σβήσω την φωτιά που άρπαξε το δεντράκι της αυλής μου, είμαι εθελοντής; Αν εθελοντικά προσφερθώ να ………. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ.
Όταν καταφέρω να δω ολόκληρο τον πλανήτη σαν σπίτι μου και δεν πετάω τα σκουπίδια μου στην αυλή του γείτονα, στο δρόμο ή στη θάλασσα, στα δάση και τα ρέματα. Αν μάθω και συμβάλω στην εναλλακτική διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Όταν ανακυκλώνω τα μεταλλικά, πλαστικά, χάρτινα και γυάλινα «σκουπίδια» μου. Όταν μάθω και βάλω στην ζωή μου την κομποστοποίηση. Όταν μάθω και κάνω οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια και την κατανάλωση του νερού. ΝΑΙ, τότε ίσως αρχίζω να γίνομαι εθελοντής.
Όταν δω τον συνάνθρωπο σαν δικό μου άνθρωπο. Όταν βοηθήσω έναν άγνωστο τραυματία που θα βρεθεί μπροστά μου. Όταν θα τρέξω να τον βρω από μόνος μου, αφού έμαθα για ένα γεγονός που από μόνο του δημιουργεί τραυματίες. Όταν εκτός από τους άμεσα δικούς μου ανθρώπους, ενημερώσω κι άλλους, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποφύγουν διάφορους κινδύνους, ή τους τρόπους με τους οποίους θα τους αντιμετωπίσουν, ή πως θα αποκαταστήσουν τις συνέπειές τους, ΝΑΙ, τότε ίσως αρχίζω να γίνομαι εθελοντής.
Όταν τρέξω να βοηθήσω στην κατάσβεση της φωτιάς στα μπατζάκια του γείτονα, όχι στα δικά μου !! Όταν προσέχω και δεν πετάω τα αναμμένα αποτσίγαρά μου όπου νάνε. Όταν αποφεύγω την χρήση πυρός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρους υψηλού κινδύνου. Όταν θα πάω να προστατέψω το δάσος, (χωρίς να είναι περασμένο στο Ε9 της φορολογικής μου δηλώσεως), γιατί είναι σπίτι όλων μας, ΝΑΙ, θεωρείτε εθελοντική πράξη.
Καλά όλα αυτά. Τα ξέρουμε! (;) Θεωρητικά τουλάχιστον. Άντε και πειστήκαμε. Που θα μάθουμε ότι χρειάζεται για να μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους; Θέλουμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Αύριο το πρωί, γιατί τώρα είναι αργά, έχει περάσει η ώρα. Τι πρέπει να κάνουμε;
Τι θα κάνει θα το βρει ο καθένας μόνος του, αφού ξεβολέψει το κορμί του από τους καναπέδες κι ελαχιστοποιήσει την τηλοψία.
Εμείς μπορούμε να σας πούμε τι κάναμε και τι κάνουμε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.. ). Εδώ και μερικά χρόνια που δρούμε, έχουμε κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, μπορείτε να τα βρείτε στον διαδικτυακό μας τόπο www.eeedea.gr .
Μόνο μέσα στο 2009, μεταξύ άλλων, αναλάβαμε τις κάλυψη πρώτων βοηθειών σε διάφορες εκδηλώσεις διαφόρων Δήμων - αναλάβαμε πυροπροστασία δασικών εκτάσεων κατά τους θερινούς μήνες – δημιουργήσαμε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις έπ’ ωφελείας των μελών της ομάδος αλλά και πολιτών, με θέματα όπως: πυρόσβεση, πρώτες βοήθειες, αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και ασφαλή χρήση των εγκαταστάσεων του Μετρό, εκπαίδευση στη θαλάσσια επιβίωση κλπ..
Επίσης παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε σε δράσεις και εκπαιδεύσεις, προσκαλεσμένοι άλλων οργανισμών και εθελοντικών ομάδων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Σε αυτές τις δράσεις είδαμε και εκπαιδευτήκαμε σε θέματα όπως: βασικές αρχές και μεθόδους ναυαγοσωστικής - στήσιμο και διαχείριση καταυλισμού – πυρόσβεση - διάσωση τραυματιών από ερείπια – νυχτερινή έρευνα και διάσωση αγνοουμένων τραυματιών στην ύπαιθρο - μεθόδους κατάσβεσης πυρκαγιών - χρήση σχοινιών – εκπαίδευση καταρρίχησης (ραπέλ) - χρήση ασυρμάτου, χαρτών και πυξίδας, μηχανολογικού εξοπλισμού, πυροσβεστικών οχημάτων, και φυσικά Α΄ Βοήθειες
Μερικοί από τους οικοδεσπότες μας στις δράσεις αυτές, το «Ελληνικό ΚΕντρο ΘΑλάσσιας Διάσωσης & Επιβίωσης», η «Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κορυδαλλού», η «Εθελοντικής Ομάδος Πολιτών Περιστερίου» η «Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής » κλπ , τους οποίους και τους ευχαριστούμε πολύ.
Ελάτε λοιπόν, βρείτε μία εθελοντική ομάδα που σας ταιριάζει ( όλες καλές είναι ) και γίνετε ενεργοί πολίτες. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Πάρτε τις ιδέες σας κι ελάτε μαζί μας να τις υλοποιήσουμε. Έχουμε πολλά να μάθουμε. Εμείς, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ σας περιμένουμε.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
Μάρτιος 2010
Σεισμός
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
Μάρτιος 2010
Καλή χρονιά με ειρήνη και υγεία, συνηθισμένη ευχή, οπότε για να πρωτοτυπήσουμε και λίγο, ας προσθέσουμε «….. και καλή προετοιμασία». Προετοιμασία για τι; Για τα πάντα. Από το να προετοιμάσουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, το αποκριάτικο κουστούμι, που πολύ σύντομα θα χρησιμοποιήσουμε, το δωμάτιο του νέου μωρού που έρχεται σε λίγες μέρες, την προετοιμασία για τις εξετάσεις της επαγγελματικής μας αποκατάστασης, και μην ξεχάσουμε τα σχέδια για τις διακοπές μας, κοντινές, μακρινές, Πάσχα – καλοκαίρι – τριήμερα – το επόμενο Πάσχα, σχέδια για διακοπές να είναι,κι ότι νάνε.
Προετοιμασίες κάνουμε καθημερινά.
Προγραμματισμούς βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους τους έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας. Είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι.
Το θέμα είναι αν μέσα σε όλα αυτά έχουμε κάνει την προετοιμασία μας σε θέματα ασφαλείας. Τι είναι αυτά !!! έχουμε προβλέψει να έχουμε ένα κουτί με τα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών; Έχουμε μάθει να τα χρησιμοποιούμε;
Τον επισκέπτη, που έρχεται πάντα απρόσκλητος και καταστροφικός, είμαστε προετοιμασμένοι να τον δεχτούμε;
Μιλάμε για τον Εγκέλαδο, αυτόν που πέρασε αυτές τις μέρες από την Αϊτή και άφησε στο πέρασμά του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και «τυχερούς άστεγους». Μία τόσο μεγάλη καταστροφή μπορεί να μην μπορούμε (;) να την αντιμετωπίσουμε με προετοιμασία, αλλά μία μικρότερη;
Για φανταστείτε σε έναν μικρό σεισμό, την βιβλιοθήκη με τα πολλά βιβλία να ξαπλώσει πάνω μας και να μας σκεπάσει όλη η γνώση που περιέχει! Την βιβλιοθήκη που θα μπορούσαμε ( αν είχαμε προβλέψει) να την είχαμε στηρίξει στον τοίχο με δύο απλά στηρίγματα.
Ή φανταστείτε, να προσγειωθεί στο κεφάλι μας το μεγάλο βάζο που διακοσμεί το σαλόνι μας, πάνω στην κορυφή του σύνθετου.
Αυτά τα μικροατυχήματα, που μπορεί να μετατραπούν σε πολύ επίπονα, ακόμα και σε τραγικά, θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε με μία μικρή προετοιμασία, κάνοντας «άρση επικινδυνοτήτων» και γνωρίζοντας τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε. Όπως:
ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: Ελέγχουμε την στατική επάρκεια του σπιτιού μας. Όχι στις ανεξέλεγκτες οικοδομικές παρεμβάσεις. Στερεώνουμε στους τοίχους τα βαριά έπιπλα. Τοποθετούμε τα μεγάλα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια. Απομακρύνουμε πάνω από κρεβάτια και καναπέδες κάδρα, καθρέπτες κλπ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ: Δεν μετακινούμαστε, εκτός κι αν είμαστε σε μπαλκόνια ή κοντά σε τζαμαρίες. Θα καλυφθούμε κάτω από ένα γερό έπιπλο κρατώντας το.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ: Απομακρυνόμαστε από πολυκατοικίες, δέντρα, στύλους, ηλεκτρικά καλώδια, ακτές. Κατευθυνόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Φεύγουμε από τους εσωτερικούς χώρους, κλείνοντας παροχές ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου. Δεν χρησιμοποιούμε ανελκυστήρες. Συγκεντρωνόμαστε σε ανοιχτούς χώρους και ενημερωνόμαστε ΜΟΝΟ από επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας.
Εμείς στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. ακούμε και μαθαίνουμε αρκετά, πάντα από τους ειδικούς ( στην ιστοσελίδα μας, www.eeedea.gr μπορείτε να δείτε τις εκπαιδεύσεις και τις δράσεις μας). Στα πλαίσια εκπαιδεύσεως, προσφάτως πραγματοποιήσαμε στον Δήμο της Πετρούπολης μία άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από κατεστραμμένο κτήριο. Την άσκηση συνδιοργανώσαμε με την Ε.Δ.Ο.Κ. ( Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κορυδαλλού) και συμμετείχαν και μέλη της Ε.Ο.Π.Π. ( Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου). Κατά την διάρκεια της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν διάφορα σενάρια και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι προσεγγίσεως και τρόποι εξόδου των θυμάτων.
Οι ασκήσεις αυτές μας προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία. Μας μαθαίνουν να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε με αντίστοιχες άλλες ομάδες. Μας επιτρέπουν να βλέπουμε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Με την ευχή, αχρείαστες να παραμείνουν οι γνώσεις μας, εμείς θα συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε, όπως θα συνεχίσουμε και να σας περιμένουμε να συνεργαστούμε και να συνεκπαιδευτούμε, είτε μέσα από την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., είτε μέσα από μία οποιαδήποτε άλλη εθελοντική ομάδα, με την οποία κάπου θα συναντηθούμε.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
Ιούνιος 2010
Κρίση
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
Ιούνιος 2010
Επηρεασμένοι από την εποχή, δεν θα ξεφύγουμε από το θέμα, αλλά θ’ αλλάξουμε το πνεύμα.
Το θέμα είναι « η ΚΡΙΣΗ ».
Πάει ο 14ος, πάει ο 13ος ( αυτός δεν με πείραξε για τι ήταν γρουσούζικος ), εξατμίζεται ο 12ος (αυξήσεις & νέοι φόροι), ο 11ος (παραμένει (;)), …….είπαμε όμως ότι θα αλλάξουμε το πνεύμα. Το θέμα παραμένει «η ΚΡΙΣΗ».
Είδατε ποτέ κανέναν, από αυτούς που βρίσκονται ψηλά, (στα ρετιρέ,… καταλάβατε ) να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη του; Να παραιτηθεί όταν αντιμετωπίζει την δυσαρέσκεια και το μένος των πολλών;
Έχουμε ΚΡΙΣΗ ευθιξίας !! δεν υπάρχει ευθιξία.
Υπάρχουν πολλοί, στην οδήγηση να προσφέρουν την προτεραιότητά τους; Καλά - καλά δεν το κάνουμε, ούτε όταν έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε.
Όταν κάποιος μας ενοχλήσει με ένα μικρό ατόπημα, του το επισημαίνουμε συνήθως με συμπάθεια; π.χ. ….ρε ΜΑΛΑ…ΜΑ !! τι κάνεις εκεί;
Τα παιδιά μας σηκώνονται στο λεωφορείο από την θέση τους, για να καθίσει ένα ηλικιωμένος;
Φυσικά υπάρχει και το φαινόμενο, της αγενούς απαιτήσεως, εκ μέρους του ηλικιωμένου, να του παραχωρήσουν οι νέοι την θέση τους.
Για την επικοινωνία μας στον πληθυντικό, μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων - μεταξύ αγνώστων - μεταξύ ….. ας μην μιλήσουμε, σπανίζει.
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ΚΡΙΣΗ ευγένειας.
Τώρα μία δοκιμασία, ή test, όπως το λέμε και στα ελληνικά.
Πώς ονομάζουμε το σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων ενός ανθρώπου;
Να σας βοηθήσουμε (σύμφωνα με τον κ. Φ. Κ. Βώρο): Οι ιδιότητες αυτές τον οδηγούν σε πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες επιλέγει, με στόχο κάποιο κέρδος για τον εαυτό του ή για άλλους;
ΝΑΙ !! σωστά (δεν) το βρήκατε, μιλάμε για το ήθος !
Κρίνουμε τους ανθρώπους για το ήθος τους, αρνητικά ή θετικά, ανάλογα με το τι περιμένουμε απ’ αυτούς.
Τι περιμένουμε από τον συνάνθρωπό μας;
Όταν κάνουμε συναλλαγή μαζί του, να μην μας εξαπατήσει ( όχι τα δικά μου δικά μας και τα δικά του δικά του) .
Την εργασία που αναλαμβάνει να την κάνει όπως πρέπει, (όχι όπως τον βολεύει).
Να τηρήσει αυτό που θα συμφωνήσει μαζί μας ( όχι άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε).
Να μας λέει αλήθεια και να το εννοεί αυτό που λέει, (όχι μπροστά φίλος και πίσω σκύλος)
Εδώ αποφασίστε εσείς αν έχουμε ΚΡΙΣΗ ήθους, κοιτώντας την κοινωνία στην κορυφή, στη βάση και στον εαυτό μας.
Τον γείτονα, τον διπλανό μας τον γνωρίζουμε; Κι αν ναι, τον παραδίπλα;
Βγαίνοντας από το σπίτι μας καλημερίζουμε τον πρώτο άνθρωπο που συναντάμε;
Τον ξάδελφο που μένει δύο στενά παρακάτω τον συναντάμε τουλάχιστον στη γιορτή του;
Υπάρχει ΚΡΙΣΗ στις ανθρώπινες σχέσεις, αποξένωση του ανθρώπου από τον συνάνθρωπο.
Αυτή την κρίση, έρχονται να καταπολεμήσουν οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, αντικαθιστώντας το «ΕΓΩ» με το «ΕΜΕΙΣ»
Άλλοι μόνοι τους κι άλλοι σε ομάδες, θα βοηθήσουν όσους χρειάζονται βοήθεια, θα προστατέψουν το περιβάλλον, θα περιθάλψουν το αδέσποτο, θα παραχωρήσουν την θέση τους στον ηλικιωμένο, θα κάνουν τη διαφορά.
Εμείς στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., είμαστε μία παρέα που συλλέγει γνώσεις και εμπειρίες και τις προσφέρει στον συνάνθρωπο όταν μπορεί, όπου χρειαστεί.
Όλοι ήμαστε εν δυνάμει εθελοντές, γι’ αυτό μάθετε για μας, (www.eeedea.gr) κι ελάτε μαζί μας. (Φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητες μας θα σπείρει η οικοδέσποινα του εντύπου, εφόσον και όσο το επιτρέπει ο χώρος).
Κι αν τελικά δεν σας κάνει η δική μας ομάδα , υπάρχουν τόσες πολλές !! ενεργοποιηθείτε και δράστε. Η ΖΩΗ, δεν έχει σχέση με την εικονική πραγματικότητα που μας προσφέρει η τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Την ΖΩΗ δεν την κοιτάς μέσα από γυαλί, την ρουφάς.
ΚΡΙΣΕΙΣ υπάρχουν, οι άνθρωποι τις δημιουργούν και οι ίδιοι τις διαλύουν.
ΚΡΙΣΗ στην παιδεία, ΚΡΙΣΗ θεσμών , ΚΡΙΣΗ ηθών, ΚΡΙΣΗ φοβίας, ΚΡΙΣΗ τηλεοπτικής αποχαύνωσης, νευρική ΚΡΙΣΗ, ΚΡΙΣΗ πνευματική, ΚΡΙΣΗ άγχους, ΚΡΙΣΗ συνειδήσεως, εμπορική ΚΡΙΣΗ, υπερκαταναλωτική ΚΡΙΣΗ, ενεργειακή ΚΡΙΣΗ, ΚΡΙΣΗ ……... θα πάθει η εκδότρια αν γράψουμε την άποψή μας γι αυτές κι άλλες τόσες κρίσεις.
Είπε ότι δεν μπορούσε να μας διαθέσει όλο το τεύχος, γιατί είχε κι άλλα θέματα.
Για να μην έχουμε κι εμείς μία ΚΡΙΣΗ ( απώλεια βήματος επικοινωνίας) αν μας διαγράψει από τους φίλους της, κλείνουμε το κείμενό μας, προτρέποντάς σας να πάρετε την ζωή στα χέρια σας, να χαμογελάτε και
να «Μην φοβάστε ότι η ζωή σας θα τελειώσει. Να φοβάστε μη και δεν θα αρχίσει ποτέ»
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
Νοέμβριος 2010
Χρόνος
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
Νοέμβριος 2010
Το θέμα μας αυτή τη φορά προέρχεται από ένα τυχαίο πέρασμα, στο χάος του διαδικτύου, από ένα ιστoλόγιο (http://kpandelis.blogspot.com/), μία σελίδα που φιλοξενούσε σκόρπιες σκέψεις, ή σκόρπιες τις είδα εγώ γιατί ήμουν αφηρημένος. Είχε γράψει λοιπόν, ο χειριστής του blog Παντελής Κανάκης, μεταξύ άλλων ωραίων σκέψεων: « Ο ΧΡΟΝΟΣ είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα, αλλά όχι περισσότερο χρόνο. Όταν αφιερώνουμε χρόνο σε ένα πρόσωπο, του παραχωρούμε ένα μέρος από τη ζωή μας που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε. Ο χρόνος είναι η ζωή μας.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος σου !!!».
Το θέμα του χρόνου είναι θέμα που μπορούμε να το δούμε από πολλές οπτικές γωνίες.
Λέει η σύζυγος στον σύζυγο: Μία ώρα στο λέω, σε πέντε λεπτά θα είμαι έτοιμη, δεν μπορείς να το καταλάβεις;;
Η θεωρία της σχετικότητας, για παράδειγμα, αποδεικνύεται περίτρανα με την χρήση του χρόνου.
Είσαι στο πρώτο σου ραντεβού με τον πιο όμορφο άνθρωπο που έχεις γνωρίσει, όμορφος εξωτερικά και εσωτερικά, πνευματώδης, ευγενικός, καλλιεργημένος,… τέλειος, δεν χορταίνεις να τον ακούς και να τον βλέπεις. Πέντε ώρες για πρώτο ραντεβού είναι πολλές, φάγατε, ήπιατε, περπατήσατε, καθίσατε,…πώς πέρασε έτσι η ώρα; Έμεινε η εντύπωση ότι ούτε μία ώρα δεν πέρασε.
Στο ραντεβού όμως με τον οδοντίατρο, τα δέκα λεπτά, ( που ακούς το τροχό να ουρλιάζει, την ώρα που σφίγγεις το κεφάλι σου στην πολυθρόνα του), κάνουν να περάσουν πέντε ώρες.
Και η αξία του χρόνου, είναι μεταβλητή.
Τι αξία έχει το να καθυστερήσεις δέκα λεπτά από την συμφωνημένη ώρα συνάντησης με τον κολλητό σου, για να πάτε για καφέ στην «Αίγλη» του Ζαππείου ; Καμία.. Αν είχατε κανονίσει, τον καφέ να τον πίνατε στο μπαρ του καραβιού που πάει στα Χανιά, μόλις αυτό σαλπάριζε !! Με τα δέκα λεπτά καθυστέρησης, ο καθένας τον καφέ θα τον έπινε μόνος του, και του ενός θα του είχε κοστίσει, συν την τιμή ενός εισιτηρίου.
Όλοι το έχουμε ακούσει πολλές φορές «ο χρόνος είναι χρήμα», άρα πλούσιος είναι όποιος έχει χρόνο. Και ο πλούσιος καλά θα κάνει να δίνει από το περίσσευμά του και ο φτωχός από το υστέρημά του.
Μεγάλος πρόλογος!! Για τους εθελοντές ήθελα να πω.
Ο χρόνος με ξεγέλασε ( άλλη μία ιδιότητα του χρόνου).
Τους εθελοντές όμως δεν τους ξεγελάει.
Οι εθελοντές γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του.
Γνωρίζουν ότι το παραμικρό χάσιμο χρόνου στην κρίσιμη στιγμή ενός ατυχήματος, μπορεί να στοιχίσει ζωές.
Η αργοπορία στην αντιμετώπιση μίας πυρκαγιάς μπορεί να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις παραδείσου, σε εκτάσεις σεληνιακού τοπίου.
Οι εθελοντές γνωρίζουν επίσης, ότι τα λεπτά που περνάνε, δεν ξαναγυρίζουν.
Ο χρόνος που θα διαθέσουν στον καναπέ τους απέναντι από την τηλεόραση, δεν θα τους ξαναδοθεί, προς εκμετάλλευση, προκειμένου να μάθουν πως μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, τους δικούς τους και τους συνανθρώπους τους, στην δύσκολη στιγμή.
Είναι εν γνώση τους επίσης, ότι ο χρόνος που ξοδεύουν για την κατάσβεση μίας δασικής πυρκαγιάς, στο πλευρό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, είναι χρόνος που προσφέρουν στον συνάνθρωπο, από το υστέρημα του χρόνου τους, για να μπορέσει ο συνάνθρωπος και τα παιδιά του να χαρούν το πράσινο και το οξυγόνο του.
Ο εθελοντής, χαρίζει τον πολύτιμο χρόνο του, στον διπλανό του, χωρίς αντάλλαγμα.
Δεν έχει μισθό.
Δεν είναι μισθός ή αντάλλαγμα, το αίτημά του προς το κράτος, να το βοηθήσει στην αγορά εξοπλισμού (προστατευτικού και μηχανολογικού). Είναι η πραγματική ανάγκη, για να μπορεί να είναι πιο αποδοτικός.
Ο μισθός του εθελοντή είναι η ηθική αναγνώριση.
Η απαξίωσή του ( ευτυχώς από πολύ μικρή μερίδα εαυτούληδων) είναι η τροχοπέδη του.
Όλοι έχουμε μέσα μας έναν εθελοντή. Συνηθέστερη δικαιολογία για να τον κρατάμε φυλακισμένο, είναι η έλλειψη χρόνου.
Εμείς στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., κι όπως γνωρίζω σχεδόν σε όλες τις εθελοντικές ομάδες, έχουμε μέλη τα οποία έχουν συζύγους, παιδιά, πιεστικές εργασίες, κοινωνικές υποχρεώσεις, και…και… αλλά είναι ενεργοί άνθρωποι, που θα δώσουν το παρών σε όποια πρόσκληση και πρόκληση τους απευθυνθεί. Θα φυλάξουν δάση, θα σβήσουν φωτιές, θα καθαρίσουν άλση από τα σκουπίδια, δρόμους από πάγους, θα εκπαιδευτούν και θα εκπαιδεύσουν, θα είναι αφιλοκερδώς χρήσιμοι στην κοινωνία.
Ο χρόνος είναι χρήμα. Ας τον διαχειριστούμε κατάλληλα και όσο πιο αποδοτικά μπορούμε.
Όχι απαραίτητα, πάντα ανταποδοτικά.
Ο χρόνος είναι σαν το χαμόγελο και την αγάπη.
Όταν τον χαρίζεις στον διπλανό σου πολλαπλασιάζεις την αξία του.
Κλείνοντας θα αναφέρω μία φράση ακόμα του προαναφερόμενου blogger :
«Και εσύ, φίλε μου, αν έχεις τη "διαίσθηση", θα καταλάβεις ποιος, πότε και γιατί σου δίνει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ !!!» τον χρόνο του.
Ας ενταχθούμε όλοι σε μία εθελοντική ομάδα. Ας οργανώσουμε και ας χαρίσουμε λίγο από τον χρόνο μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
2011
Πανελλήνια Συνάντηση των Ε.Ε.Ε.Δ.
Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση
Τρίμηνη Έκδοση
2011
Χάθηκε, αναρριχητής στο βουνό.
Η πληροφορία δόθηκε, περίπου στις 11:15 μ.μ.. Ειδοποιήθηκε η ομάδα, συγκεντρώθηκε, έγινε η ενημέρωση για τα δεδομένα που είχαμε, φορτωθήκαμε τον εξοπλισμό που θα χρειαζόμασταν και σε λίγο απλωμένοι στους πρόποδες του βουνού, σαρώναμε την περιοχή με τους προβολείς και τους φακούς μας, αναζητώντας τον αγνοούμενο. Κάποια στιγμή, κάποιος από την ομάδα άκουσε μία εξασθενημένη φωνή να καλεί σε βοήθεια. Κατευθυνθήκαμε στο σημείο και τελικά τον εντοπίσαμε. Πεσμένος ανάμεσα σε κάτι βράχια με ένα σπασμένο πόδι και μερικές γρατσουνιές. Είχαμε τελειώσει, αρκεί να τον πλησιάζαμε κατεβαίνοντας δίπλα του, να ακινητοποιούσαμε το τραύμα του και να τον βοηθούσαμε να μετακινηθεί. Επιτέλους θα επιστρέφαμε πίσω.
ΝΟΜΙΖΑΜΕ!!!
Κατά την διαδικασία της επικοινωνίας μαζί του, (είμαστε αυτοί, ηρέμησε! ήρθαμε να σε βοηθήσουμε! πώς σε λένε; πως έπεσες; κλπ) μας ενημέρωσε ότι έπεσε στην προσπάθειά του να εντοπίσει τον φίλο του, ο οποίος είχε πέσει λίγη ώρα πριν απ’ αυτόν. Πάλι από την αρχή! Έναν ψάχναμε, έναν βρήκαμε, έναν θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε, τον Θοδωρή. Θοδωρή από δω, Θοδωρή από κει, φωνή από δω, φωνή από κει, καμία απάντηση. Δεν μπορεί κάπου εδώ κοντά θα είναι, πόσο μακριά από τον φίλο του να σκαρφάλωνε; Παρέα ήταν.
Αργήσαμε να τον εντοπίσουμε, αν και ήταν 40 μέτρα πιο μακριά, αλλά σε ένα αρκετά δυσπρόσιτο σημείο κάτω από κάτι βράχια που σχημάτιζαν μία τρύπα. Ο Θοδωρής αναίσθητος. Με μικρή δυσκολία, κατέβηκαν δύο τρία άτομα κοντά του. Το φορείο όμως; Μόνο όρθιο βόλευε. Που να το ακουμπήσουμε; Πώς να χωρέσουμε κι εμείς; Πώς να τον βολέψουμε και να τον ακινητοποιήσουμε; Πώς ; …. πώς; ….; Κολάρο, προσεκτικές – αργές - συντονισμένες κινήσεις και ο Θοδωρής δεμένος πάνω στο φορείο. Ακροβατικά βήματα, μη ξεχάσουμε κι εμείς κανένα πόδι στα βράχια. Τελικά κατηφορίζουμε το μονοπάτι για να επιστρέψουμε, ο ένας ξαπλωμένος στο φορείο κι ο Παύλος, ο πρώτος τραυματίας, καθισμένος στα πλεγμένα χέρια κάποιων διασωστών, που του πρόσφεραν το καρεκλάκι της επιστροφής.
Τέλος καλό, όλα καλά.
Πέρασε καιρός από τότε, αλλά ακόμα συζητάμε κάθε τόσο διάφορα σενάρια που «παίχτηκαν» στην Πανελλήνια συνάντηση των Ε.Ε.Ε.Δ., που διοργάνωσε η Ελληνικής Ένωσης Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής και πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.
Είχαμε κι άλλα εκπαιδευτικά αντικείμενα (απ’ όπου και οι φωτογραφίες – περισσότερες στην ιστοσελίδα μας www.eeedea.gr ).
Σχοινιά. Aνέβα κατέβα με σχοινιά τον τοίχο ενός ερειπίου!! Εγώ κι ο Spiderman! Ωραίο ήταν! το έμαθα (;) αλλά δεν θα το ξανακάνω! ειδικά αν δεν έχω και τον εκπαιδευτή μαζί μου.
Ενημερωθήκαμε και για την ασύρματη επικοινωνία, συχνότητες, πομποί, δέκτες…. Ραδιοερασιτέχνες δεν γίναμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!
Οι πρώτες βοήθειες, ήταν, είναι και θα είναι πάντα βασικό μέρος των εκπαιδεύσεών μας. Έτσι και στο τριήμερο της Πανελλήνιας Συνάντησης.
Αλλά και οι φωτιές δεν έλειψαν!
Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υλοποιήσαμε σενάριο πυρόσβεσης σε πλαγιά βουνού με χαμηλή βλάστηση. Ο Αξιωματικός του οχήματος μας «ταλαιπώρησε». Το άγνωστο σενάριο, είχε συνεχώς απρόοπτα. Αφού συνδέθηκαν οι μάνικες και ήδη καταπολεμάμε την «φωτιά», είχαμε κηλίδωση, (δεν σας λέω τι είναι, να ενταχθείτε σε μία εθελοντική ομάδα της περιοχής σας για να εκπαιδευτείτε και να μάθετε), μετά είχαμε καταστροφή μίας «καλαμάτας» ( ούτε αυτή θα σας πω τι είναι, χι! χι!) είχαμε συνέχεια προβλήματα, σαν να είχαμε προηγούμενα με τον εκπαιδευτή.
Ήταν ζωντανό το περιστατικό!! Κουραστικό κι ας έλειπαν οι φλόγες!
Ήταν μία καλή εκπαιδευτική εμπειρία. Όπως και όλο το τριήμερο.
Βασικό ρόλο στην επιτυχία αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου έπαιξαν οι ομάδες της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας & Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη, την Λιβαδειά, την Πτολεμαΐδα. Αυτό το τριήμερο μας έδωσε πολλές γνώσεις κι εμπειρίες, ελπίζουμε βέβαια να μην χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
Η Πανελλήνια συνάντηση των Ε.Ε.Ε.Δ. γίνετε κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη.
Παρόμοιες ασκήσεις όμως γίνονται όλο το χρόνο, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, από πολλές εθελοντικές ομάδες και η Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. συμμετέχει σε αρκετές.
Σκεφτείτε κι εσείς σοβαρά να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να γίνετε μέλη κάποιας εθελοντικής ομάδας. Έχετε να μάθετε πολλά, χρήσιμα για εσάς και την κοινωνία.
ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Κασφίκης Γεώργιος
Comentarios