top of page

Δράσεις - Πυρασφάλεια    

Ιούλιος 2010

ΜΟΝΟ ΘΕΑΤΗΣ ?

 

Για την ομάδα μας, ο μήνας που πέρασε ήταν ένας μήνας γεμάτος.

Κι ο μήνας που έρχεται φαίνεται να είναι ένας μήνας πολύ ζεστός.

Παίρνοντας από την αρχή τις δράσεις της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. για το διάστημα αυτό, θα σας δώσουμε ένα «ημερολόγιο δραστηριοτήτων». 

 • Προσκεκλημένοι του Δήμου Αγ. Αναργύρων είχαμε  αναλάβει την κάλυψη Πρώτων Βοηθειών, σε τρεις ημερήσιες αθλητικές εκδηλώσεις  του Δήμου.

 • Συγκροτήθηκε και νέα ομάδα μελών μας και ξεκίνησε μαθήματα, προκειμένου να εκπαιδευτούν στην αυτόνομη κατάδυση και να αποκτήσουν το πτυχίο της Padi, πρώτου επιπέδου.

 • Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας, συμμετείχαν στο  πενθήμερο σεμινάριο δασοπυρόσβεσης – δασοπροστασίας (24 ωρών) το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, που οργάνωσε η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπ’ ωφελείας των ομάδων, οι οποίες είναι ενταγμένες στο μητρώο της.

 • Αντιπροσωπία της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. συμμετείχε σε 3ήμερη Πανελλήνια Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων, στο Φαράγγι του Ρίχτη, στα Έξω Μουλιανά Σητείας. Την άσκηση διοργάνωσαν οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης ( Ε.Δ.Ε.Α.Κ.).

 • Την Παρασκευή 28-5-10, η πόλη μας είχε την ατυχία να χτυπηθεί από πυρκαγιά στα δυτικά της, στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους και να χάσει αρκετά δεντράκια. Παράλληλα είχε την τύχη να αντιμετωπισθεί αυτή η φωτιά έγκαιρα από μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και να αποτραπεί η επέκτασή της. Σε αυτήν την επιχείρηση κατάσβεσης, στο πλευρό της Πυροσβεστικής βρέθηκαν συντεταγμένα και πολύ γρήγορα, αρκετά άτομα της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., τα οποία κάτω από τις οδηγίες των Πυροσβεστών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κατάσβεση.

 • Τέλος, το  2ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο 10 ωρών «Διαχείρισης Άγχους», που υλοποιήθηκε, ειδικά για τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., από το Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό» του Δήμου Περιστερίου, έκλεισε την φορτωμένη δραστηριότητα της ομάδος μας, για την χρονική περίοδο μεταξύ των δύο εκδόσεων (Μαΐου – Ιουνίου) της “City news”.

Τώρα, για τον ζεστό μήνα που έρχεται, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι

αν εντοπίσουμε φωτιά πρέπει ΑΜΕΣΑ να κάνουμε ορισμένες ενέργειες.

 • Τηλεφωνούμε στο 199.

 • Δίνουμε συγκεκριμένη τοποθεσία και σημείο, που εντοπίσαμε την φωτιά.

 • Περιγράφουμε τι καίγεται και το είδος της βλάστησης.

 • Περιγράφουμε δρόμους προσέγγισης.

 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της φωτιάς, ή του ανέμου. 

 • Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, αν δεν μας το πούνε.

Εμείς στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. προετοιμαζόμαστε και οργανωνόμαστε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να αναλάβουμε δράση περιφρούρησης – δασοπροστασίας, σε συνεργασία με τον Α.Σ.Δ.Α. και τον Δήμο Πετρουπόλεως.

Εδώ όμως προκύπτει ένα πρακτικό πρόβλημα, το πρόβλημα της αριθμητικής δύναμης της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α..

Δεν έχουμε τόσα άτομα για να αναλάβουμε καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού την πυρασφάλεια.

Για τον λόγο αυτό, σας χρειαζόμαστε και σας καλούμε στην ομάδα μας, να μας γνωρίσετε και να ενισχύσετε την προσπάθειά μας στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την φύση.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι με υγεία και χωρίς φωτιές, και να θυμόμαστε ότι μία φωτιά για να σβήσει στην αρχή της χρειάζεται ένα ποτήρι νερό.

Μετά από μερικά λεπτά, δεν φτάνει μία θάλασσα.

 

Γιώργος Κασφίκης

bottom of page