top of page

Αντιμετώπιση των θηρίων

Σεπτέμβριος 2010

ΜΟΝΟ  ΘΕΑΤΗΣ  ?

 

Το καλοκαίρι πέρασε, τουλάχιστον ημερολογιακά, οπότε ευχόμαστε καλό φθινόπωρο.

Πήραμε δυνάμεις για να ξαναμπούμε στην καθημερινότητα.

Σίγουρα για όλους μας ήταν λίγο, όπως πάντα. Τα καλά πράγματα κρατάνε λίγο.

Η πραγματικότητα όμως είναι μπροστά μας, δύσκολη ή εύκολη.

Εμείς, ικανοποιημένοι ή όχι από τις διακοπές μας, θα παλέψουμε και πάλι για να αντιμετωπίσουμε ό,τι θηρίο ρίξουν μπροστά μας, είτε το ρίξει η/ο σύζυγος, είτε το ρίξουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, είτε η φύση είτε η αδιαφορία του διπλανού μας.

Θα παλέψουμε μεν, αλλά όταν κι αν εμφανιστεί το θηρίο. Μέχρι τότε;

Προετοιμασία για την μάχη, «Προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν».

Αν π.χ. ο γάιδαρος πετάει, δεν έχει λόγους η/ο σύζυγος να μας ρίξει στα θηρία.

Αν είχαμε επιλέξει άλλη κυβέρνηση, απλά θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, άλλα θηρία. Τα θηρία αυτά πάντως δεν θα τα γλιτώναμε, με τίποτα.

Για τα θηρία της φύσης και του διπλανού μας, η πρόληψη έχει να κάνει με την παιδεία την καλλιέργεια και την εκπαίδευσή μας.

Η φύση είναι γνωστή μας, είναι η μάνα μας που δεν την σεβόμαστε, αλλά  ξέρουμε την τεράστια δύναμή της.

Μέχρι ενός σημείου, μας επιτρέπει να την προβλέψουμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Για παράδειγμα, ξέρουμε την δύναμη του νερού σε μία πλημμύρα.

Η προετοιμασία μας για να την αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων ήταν και η κατασκευή υπογείων αποχετευτικών δικτύων ομβρίων υδάτων.

Η έλλειψη παιδείας όμως, που μας επιτρέπει να πετάμε το «μικρό» σκουπιδάκι μας στο δρόμο, (και το μεγάλο στο δρόμο του γείτονα), αχρηστεύει την προετοιμασία, φράζοντας το αποχετευτικό σύστημα και την άμυνά μας.

Τα αποτελέσματα, γνωστά.

Το ίδιο και με τις πυρκαγιές.

Συμφέροντα «αγνώστων», γενική αδιαφορία, σκουπίδια δικά μας, απροσεξία (;) του αλλουνού, ολιγωρία του κράτους, όλο και φτωχότερη σε πράσινο η χώρα μας.

Στο σεισμό;

Πέρα του να μην κάνουμε εκπτώσεις στην αντισεισμική προστασία του σπιτιού μας, αν είχαμε την κατάλληλη ενημέρωση-εκπαίδευση, γνωρίζοντας για την «άρση επικινδυνοτήτων»  θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις απώλειες, σε επίπεδο υγείας.

Αν δηλαδή, το μεγάλο βάζο, (το Σατσούμα, ξέρετε) το είχαμε σε χαμηλό ράφι, αντί για την κορυφή στο σύνθετο, την ώρα του σεισμού θα έσπαγε, …..αλλά όχι στο κεφάλι μας.

Για το θηρίο που θα προέρχεται από την αδιαφορία του συνανθρώπου μας, μπορούμε να μειώσουμε τις  πιθανότητες να το συναντήσουμε, αν καταφέρουμε να πείσουμε αυτόν τον συνάνθρωπο, ότι ως μονάδες δρούμε, αλλά ως σύνολα απολαμβάνουμε ή ταλαιπωρούμαστε.

- Αν τον πείσουμε ότι είναι ανθρωπιά, το να εντάξουμε τις μονάδες μας σε μικρά σύνολα, με στόχο την εκπαίδευσή μας και την παροχή βοήθειας όπου μπορούμε

- Αν τον πείσουμε ότι το «ΕΜΕΙΣ», στην κοινωνία είναι πιο χρήσιμο από το «ΕΓΩ»

- Αν τελικά του δείξουμε ότι μέσα στους «άλλους», ανήκουν και οι δικοί του άνθρωποι

- Τότε μπορεί να ευαισθητοποιηθεί, και να γίνει ένας ενεργός πολίτης, πηγή αισιοδοξίας για τους τριγύρω του, δείχνοντάς τους ότι συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι.

Εμείς στην Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. δημιουργήσαμε και διατηρούμε ένα τέτοιο μικρό σύνολο.

Όταν χρειάζεται, όπου κι όταν μπορούμε, βοηθάμε.

Το κάναμε (φωτιές, χιόνια, πρωτοβοηθητικές καλύψεις κλπ )  και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Σας καλούμε να μάθετε για τις δράσεις μας από την ιστοσελίδα μας www.eeedea.gr, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας (6936780446) και να ενταχθείτε στην ομάδα μας, αφήνοντας τον εθελοντή που κρύβεται μέσα σας να εκπαιδευτεί και να προσφέρει τις γνώσεις του όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ελάτε μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε καλλίτερα.

 

Κασφίκης Γεώργιος

bottom of page