top of page

Απεργία
Ρεπορτάζ της «City news Πετρούπολη»
Απρίλιος 2012

Ενημερωθήκαμε, ότι στο Δήμο μας κατατέθηκαν, από την  Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., έγγραφες ερωτήσεις για μία άνιση μεταχείριση.

Οι ερωτήσεις απευθύνθηκαν προς  τον Δήμαρχο, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων.

Στα έγγραφα αυτά, η Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. υπενθυμίζει ότι μετά από αίτησή της, τους είχε παραχωρηθεί για χρήση κάποιων ημερών, η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, για να πραγματοποιήσουν σειρά μαθημάτων  επ’ ωφελείας των συμπολιτών μας, τα οποία και  παρακολούθησαν 30 άτομα.

Στην συνέχεια, αφού δηλώνουν την συμφωνία τους με τα απεργιακά αιτήματα, ενημερώνουν πως όταν  πληροφορηθήκαν για την απεργιακή κινητοποίηση, της Παρασκευής  και του Σαββάτου (10 & 11 Φεβρουαρίου),  προσπάθησαν  να διατηρήσουν την συνέχεια του εκπαιδευτικού κύκλου, ψάχνοντας τρόπο να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των εκπαιδευομένων τους στην αίθουσα, χωρίς να στερήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Σημειώνουν επίσης ότι τις ημέρες εκείνες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προέβλεπε «θεωρία φωτιάς & χρήση πυροσβεστήρων & άσκηση δασοπυρόσβεσης».

Στην προσπάθειά τους, πρώτη  επαφή έκαναν  με τον Πρόεδρο των εργαζομένων, ο οποίος τους τόνισε ότι υπάρχει απεργία και τους παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο Π.Π. κύριο  Ραγκούση. 

Ο  κύριος Ραγκούσης με την σειρά του, τους παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κύριο Σίμο. 

Ο κύριος Σίμος τους είπε ότι σε περίοδο απεργιών ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις και τους παραπέμπει να το συζητήσουν με τον Πρόεδρο των εργαζομένων.

Ένας κύκλος χωρίς λύση.

Τους  δόθηκε  «πράσινο φώς» να μιλήσουν απευθείας με τους υπεύθυνους εργαζομένους και να αποφασίσουν αυτοί, αν θα τους εξυπηρετούσαν.

Οι υπάλληλοι, είχαν πρόθεση να τους εξυπηρετήσουν, αλλά στο τέλος αποφάσισαν να μην έρθουν σε κόντρα με τους συναδέλφους τους, οπότε δεν θα τους άνοιγε κανένας.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο άλλαξε γνώμη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Ψειρόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε την πρόθεση να τους εξυπηρετήσει.

Οι προσπάθειες απέτυχαν και τελικά, οι εκπαιδευόμενοι συμπολίτες μας συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, έξω από το κλειστό κτήριο του πολιτιστικού κέντρου.

Η λύση όμως βρέθηκε, και η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Προφήτου Ηλιού.

 

Στην επιστολή συνεχίζουν, αποδεχόμενοι την κατάσταση, θεωρώντας  την σαν φυσικό επακόλουθο του απεργιακού αγώνα, ο οποίος αφορά και τους ίδιους.

Αυτό όμως που τους ενόχλησε ήταν η έκπληξη, όταν αντικρίσανε, το απόγευμα της ίδια ημέρας, το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου να είναι ανοικτό, και  στην αίθουσα από την οποία το ίδιο πρωί, λόγω της απεργίας, είχαν αποκλειστεί, βρισκόταν σε εξέλιξη παιδικό πάρτι μασκέ κάποιου Νηπιαγωγείου και ταυτόχρονα,  στον δεύτερο όροφο του κτηρίου υπήρχαν αρκετά άτομα που έπαιζαν  σκάκι.

 

Την επόμενη ημέρα το πρωί της  Κυριακής 12-2-12, οι εκπαιδευόμενοί, βρεθήκαν πάλι κλεισμένοι έξω από το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου. Περαστικός από το χώρο ο κύριος Ψειρόπουλος, έγινε αποδέκτης του παραπόνου τους, για την άνιση μεταχείριση και  δικαιολόγησε το σκάκι ως σημαντικό.

Και  αυτήν τη μέρα δόθηκε λύση, το μάθημα πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια life, αλλά κόστισε στο ταμείο της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., αφού οι καλοί τρόποι, όριζαν το κέρασμα των καφέδων προς τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εκπαιδευόμενους.

 

Στην συνέχεια του εγγράφου,  αναφέρουν μία ανεπίσημη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία προτάθηκε να μην τους ανοίξουν την αίθουσα, για να μην γίνει το μάθημα και να ακολουθήσουν μαζί με τους απεργούς, στον αγώνα τους.

Απαντάνε  στον εμπνευστή της ιδέας, ότι ο καθένας κάνει τον αγώνα με τον τρόπο του και όχι με το ζόρι, και ενημερώνουν τους αποδέκτες των εγγράφων, για την δράση της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. την ημέρα του συλλαλητηρίου, κατά την οποία  και την εκπαίδευση πυρόσβεσης πραγματοποίησαν και στην Πλατεία Συντάγματος  βρέθηκαν  παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους διαδηλωτές, για επτά ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα, στο εθελοντικό ιατρείο της πλατείας.

 

Σε ανεπίσημη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έμαθαν ότι η διαχείριση των κτηρίων σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων, περνάει στους εργαζόμενους και ότι προς αυτούς θα πρέπει να απευθύνουν τα παράπονά τους.

Τέλος, υπενθύμισαν ότι τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., βρέθηκαν στο πλάι του Δήμου, όποτε χρειάστηκε και είχαν την δυνατότητα. Επίσης δήλωσαν, ότι το ίδιο θα προσπαθήσουν να πράξουν και στο μέλλον, παραβλέποντας την απαξίωση που λαμβάνουν αρκετά συχνά, από υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου.

Δηλώνουν πικραμένοι  και αδικημένοι, και θέτουν τα ερωτήματα:

 

«Θεωρείται το σκάκι σημαντικότερο από το να μάθει ο κόσμος, πως θα καταπολεμήσει μία εστία φωτιάς που θα προκληθεί στο σπίτι του; 

Είναι σημαντικότερο ένα πάρτι, από το να μάθει ο πολίτης  τι πρέπει  να κάνει και τι να μην κάνει , για να αποφευχθεί  μία πυρκαγιά;

Τελικά, ποιοι είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των δημοτικών κτηρίων;

Ποιοι είναι υπεύθυνοι να κρίνουν τον βαθμό  σοβαρότητας της κάθε δραστηριότητας;

Ποιοι και με ποια κριτήρια  αποφασίζουν ποια δραστηριότητα θα αναβληθεί και ποια όχι;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να αποκλείσει την εκπαίδευση της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.,  λόγω της απεργίας και ταυτόχρονα,  παρά του ότι η απεργία ήταν σε ισχύ, επέτρεψε να λειτουργήσει το σκάκι και να  πραγματοποιηθεί  το πάρτι;

 

Ήταν κάποιος ή ήταν ένα απρόσωπο σύστημα;

Έγινε από εμπάθεια ή από λάθος;»

Κλείνει η επιστολή, υπογράφοντας ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α., με την φράση «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», εννοώντας ότι αν ο Δήμος θέλει να στηρίξει τις προσπάθειές τους, θα βρει και τον τρόπο.

«City news Πετρούπολη»

bottom of page