Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.
Καταγραφή επισκεψιμότητας από 24-3-24
μέσω του HitWebCounter
Ελληνική Ενωση Ερευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής
Ακροστιχίδα
Σεπτέμβριος 2011
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Είμαστε πια στο τέλος του καλοκαιριού και βρισκόμαστε ανάμεσα στην «αγανάκτηση» και τη ζεστασιά μιας τόσο όμορφης εποχής που όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορους τομείς.
Εξεραιτικά ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των πυρκαγιών. Κι αυτό γιατί? Απλούστατα, γιατί ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά με τη φύση, λειτουργεί χωρίς ενδιαφέρον για το αποτσίγαρό που θα πετάξει, για τα υπολείματα σκουπιδιών που θα εγκαταλείψει μετά από ένα πικ νικ και τέλος από την καύση των αγριόχορτων που θα πραγματοποιήσει στο εξοχικό του και την επέκταση της φωτιάς που θα δημιούργησει.
Επιπλέον, η περίπτωση των εμπρεισμών είναι μία άλλη πικρή ιστορία που έχει γραφτεί με αίμα στη χώρα μας.....Όμως, όποιος και να είναι ο λόγος γέννεσης μιας φωτιάς κανείς δεν πρέπει ν’αγνοεί ή υποτιμά τον κίνδυνο και να τηρεί τους κανόνες πυροπροστασίας.....Βέβαια η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Δυστυχώς ένας άλλος παράγοντας απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι οι πνιγμοί που αποτελούν τη δεύτερη ατυχηματική αίτια θανάτου στη χώρα μας. Η αιτία πνιγμών στη θάλασσα, (γιατί τα μπάνια συνεχίζονται), είναι ότι ο Ελληνικός λαός σε γενικές γραμμές δεν ξέρει να κολυμπά σωστά, η αδυναμια της πολιτείας για την εφαρμογή των νόμων, η έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.α. Η πείρα έδειξε ότι ο μεγάλος κίνδυνος σε μια διάσωση πνιγόμενου είναι, ότι το θύμα γαντζώνεται κυριολεκτικά επάνω στο σωτήρα του και τον παρασύρει στο βυθό.
Επιπροσθέτως, σε περιπτώσεις μη επαγγελματικής διασώσεως πνιγόμενου, πνίγεται και ο ερασιτέχνης διασώστης!!!. Eτσι ποτέ δεν ‘’βουτάμε’’ εν ψυχρώ να σώσουμε κάποιον πού πνίγεται. Ακολουθούμε άλλη μέθοδο!!! Ο βασικός κανόνας διάσωσης είναι το αρκτικόλεξο «ΠΕΡΥΚΩΠΗ» = ΠΕταξε, ΡΥμούλκησε, ΚΩπηλάτησε, ΠΗγαινε.
Από την άλλη πλευρά έχουμε εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία....Δεν παρατηρείται το φαινόμενο αυτό μόνο στους τουρίστες, αλλά και σε συμπολίτες μας και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζετε ακόμα και 6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο να φανεί η έκταση του προβλήματος και οι βλάβες στο δέρμα. Το νεαρό της ηλικίας και η σοβαρότητα της κατάστασης συμβάλουν στον κίνδυνο από δερματικό καρκίνο και ιδιαίτερα μελάνωμα....Τοποθέτηση αντιλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και τήρηση των οδηγιών των ειδικών μπορεί να σώσει ζωές...
για την ΕΕΕΔΕΑ
Ίλα Ιωακείμ